Wat als we elk debat op een even belachelijke en generaliserende manier zouden voeren als het islamdebat?

Afgelopen week waren er voetbalrellen in Nederland, België, Italië en Griekenland. Nederlandse voetbalsupporters braken historische monumenten in de binnenstad van Rome af en een walgelijk racistisch incident met Chelsea-supporters ging de wereld rond.

Waarom weigeren deze – voornamelijk blanke mannelijke middenklassers – zich aan te passen aan de wetten van onze samenleving? Waarom verwerpen zij onze normen en waarden? Wat een geweldadige en achterlijke cultuur. Of zou het aan hun religie liggen? En waarom distantiëren andere Europeanen zich niet expliciet van deze extremisten? Niet alle blanke Europeese middenklassers moeten afstand nemen van deze geweldadige fanatici, maar het zou wel een goed signaal zijn.

We zijn als samenleving te lang tolerant geweest voor deze voetbalfundamentalisten, de internationale sportgemeenschap moet hard optreden tegen de extremisten binnen hun eigen rangen. En voetbalclubs moeten werk maken van een deradicaliseringsbeleid voor deze barbaarse supporters. Deze voetbalstrijders zaaien bij uitwedstrijden dood en verderf in andere Europese landen, wat moeten we vrezen als deze Champions League strijders terugkeren naar ons land?

Het wordt hoog tijd dat we de nationaliteit van deze extremistische blanke middenklassers afnemen en de internationale voetbalwereld moet zich bezinnen over een verlichte Europese vorm het voetbal. Politici moeten de hooliganisering van onze samenleving aanpakken en de internationale sportwereld moet haar verantwoordelijkheid nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s